Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi.Mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste , a jabłka w miodzie są idealnym podkreśleniem całości wydobytego smaku.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

Składniki:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok.500g.)
  • 2 słodkie jabłka
  • 330 ml.Cydru lubelskiego ( jedna buteleczka)
  • Prawdziwy miód do posmarowania jabłek
  • sól , pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

ETAP 1:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

Umytą i oczyszczoną polędwiczkę pokroić w dwu cm plastry , rozbić lekko dłońmi.
Mięso oprószyć przyprawami , obsmażyć z obu stron.

ETAP 2:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne , pokroić w ćwiartki , nasmarować miodem.

ETAP 3:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

W naczyniu żaroodpornym układać mięso i jabłka , zalać cydrem.
Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 200st.


Tagi:

jabłka dania