dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczona rolada ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne mięsko i miła odmiana od tradycyjnego kotleta.

Pieczona rolada ze schabu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona rolada ze schabu

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, mini kosteczka czosnkowa, liście laurowe
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczona rolada ze schabu
Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy mięso w poprzek tak aby rozłożyło się nam jak książka. Nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie lekko rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy schab muszardą, na to układamy pokrojone warzywa. Cebulę w piorka, ogórek w długie plasterki i paprykę w niewielkie cząstki. Posypujemy wszystko ziołami prowansalskimi i ściśle mięso zwijamy jak na roladę. Można związać nićmi lub szczepić wykałaczakmi (ja użyłam wykałaczek). Mini kosteczkę rozkruszamy i dokładnie nacieramy mięso. Następnie roladę obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowane mięso przekładamy do rękawa foliowego, wrzucamy liście laurowe i pieczemy ok 1,5 do 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego.
Pieczona rolada ze schabu
Mięso rozcinamy i dokładnie nacieramy przyprawami.
Pieczona rolada ze schabu
Nakładamy nadzienie i ściśle zwijamy spinając wykałaczkami.
Pieczona rolada ze schabu
Zwiniętą roladę obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczona rolada ze schabu
Roladę schabową pieczemy w rękawie foliowym.