Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczona szyneczka do chleba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo lubię jeść oraz piec mięsa w całości, a potem na zimno kroić je na plasterki jako wędlina do chleba. Są one dużo smaczniejsze od tych ze sklepu.

Pieczona szyneczka do chleba

Składniki:

Pieczona szyneczka do chleba

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy do dań
  • sól do smaku
  • 1 garść majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 6 sztuk podgrzybków suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 filiżanki wody
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pieczona szyneczka do chleba

1.

Pieczona szyneczka do chleba
Dokładnie umyta i osuszona szynka połozona w naczyniu żaroodpornym

Szynkę dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, a potem osuszyłam ręcznikami papierowymi. Przygotowałam naczynie żaroodporne i położyłam w nim mięso.

2.

Pieczona szyneczka do chleba
Posypanie szynki przyprawą do dań, pieprzem i majerankiem

Najpierw mięso posypałam przyprawą do dań i posypałam pieprzem. Suszony majeranek roztarłam w palcach i również posypałam szynkę. Naczynie wstawiłam do lodówki, najlepiej zrobić to na cała noc.

3.

Pieczona szyneczka do chleba
Pokrojony czosnek, masło, cebula na mięsie

Ząbki czosnku pokroiłam na mniejsze części oraz chłodne masło i położyłam na mięsie. Cebulę obrałam z łupin i przekroiłam na połowę, obłożyłam mięso.

Dolałam także wodę oraz dodałam podgrzybki suszone.

4.

Pieczona szyneczka do chleba
Wstawienie mięsa do piekarnika i pieczenie

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam mięso prawie półtorej godziny.

5.

Pieczona szyneczka do chleba

Upieczone mięso w naczyniu pozostawiłam przez jakiś czas w piekarniku.

6.

Pieczona szyneczka do chleba

Mięso w całości wyjęłam na talerz i wystudziłam. Po wystudzeniu pokroiłam na plastry. Szyneczka bardzo dobrze smakuje ze świeżym chlebkiem czy też bułką.

Rewelacyjnym dodatkiem jest żurawinka własnej roboty.
Smacznego !


Tagi:

szynka