Sposób przygotowania:
Pieczona szyneczka do chleba1.

Szynkę dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, a potem osuszyłam ręcznikami papierowymi. Przygotowałam naczynie żaroodporne i położyłam w nim mięso.
2.

Najpierw mięso posypałam przyprawą do dań i posypałam pieprzem. Suszony majeranek roztarłam w palcach i również posypałam szynkę. Naczynie wstawiłam do lodówki, najlepiej zrobić to na cała noc.
3.

Ząbki czosnku pokroiłam na mniejsze części oraz chłodne masło i położyłam na mięsie. Cebulę obrałam z łupin i przekroiłam na połowę, obłożyłam mięso.
Dolałam także wodę oraz dodałam podgrzybki suszone.
4.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam mięso prawie półtorej godziny.
5.

Upieczone mięso w naczyniu pozostawiłam przez jakiś czas w piekarniku.
6.

Mięso w całości wyjęłam na talerz i wystudziłam. Po wystudzeniu pokroiłam na plastry. Szyneczka bardzo dobrze smakuje ze świeżym chlebkiem czy też bułką.
Rewelacyjnym dodatkiem jest żurawinka własnej roboty.
Smacznego !