Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pieczona szynka z figami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Prosty przepis na pieczen, ktorej atutem sa figi. Taka pieczen wykorzystuje jako wedline na kanapki, a jeszcze gorace, serwuje na obiad.

Pieczona szynka z figami

Składniki:

Pieczona szynka z figami

 

  • ok 1,2kg szynki wieprzowej wraz z slonina (wierzch),
  • 2 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 2 szklanki wina wytrawnego (bialego lub rozowego),
  • 6-10 fioletowych, swiezych fig,
  • 2-3 lyzki plynnego miodu,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki cieplej, przegotowanej wody,
  • sok z ok polowy cytryny,
  • przyprawy: pieprz ziolowy i czarny, sol, vegeta, czosnek, estragon, oregano, papryka,
  • tluszcz do smazenia.

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z figami
Szynke umyc, osuszyc,(skore mozna ponacinac). a nastepnie natrzec przyprawami ; sola, pieprzem, papryka, estragonem i czosnkiem, odstawic na ok dobe do lodówki. Na patelni rozgrzac tluszcz i obsmazyc mieso, do lekkiego zgrazowienia. Mieso przelozyc do rondla i podlac winem i rosolem, doprawic dobrze do smaku (sola, pieprzem i vegeta), wrzucic obrana i umyta cebule i dusic na malym ogniu przez ok 40-60 minut. Na duzej formie do pieczenia, ukladamy folie, a nastepnie kladziemy na nia szynke, ktora podlewamy rosolem, w ktorym wczesniej gotowalo sie mieso. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Figi umyc, osuszyc i pokroic na cwiartki. Wyciagnac forme z szynka i obok miesa, poukladac figi. Wode z miodem i cytryna dobrze wymieszac i polac figi oraz mieso. Zapiekac ok 40-50 minut w 200 stopniach (pieklam 40 minut; mozna podlewac figi i mieso powstalym sokiem).