Sposób przygotowania:
Pieczona szynka w sosie własnym
Składniki na marynatę mieszamy razem i wklepujemy w mięso. Robimy to dość mocno i energicznie. Następnie zamykamy w pojemniku lub woreczku i odkładamy na noc do lodówki. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie zlewamy tłuszcz, na dno blachy wlewamy 0,5 szklanki wody, układam pokrojone w plastry warzywa a na nich mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy tak 20 min, następnie zmniejszamy do 150 i pieczemy kolejne 30 min. Po tym czasie układamy w garnku zielone gałązki i pieczemy jeszcze pod przykryciem kolejne 30 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso w spokoju na około 10 min. A warzywa i to co jest w garnku miksujemy na gładki krem. Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę śmietany. Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.