SUPERPRZEPIS

Pieczona wątróbka w kapuście

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pieczona wątróbka w kapuście

Wątróbka mogę powiedzieć że moja ulubiona. Bardzo lubię kapustę kiszoną i w tej wersji przypadła mi do gustu.

Składniki:

Pieczona wątróbka w kapuście

 

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • sól, pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pieczona wątróbka w kapuście

ETAP 1:

Pieczona wątróbka w kapuście
kapusta kiszona ugotowana odcedzona a sitku

Kapustę kiszoną gotuję około 30 minut.

ETAP 2:

Pieczona wątróbka w kapuście
koncentrat pomidorowy przesmażony z cebulką

Na patelni przesmażam przecier pomidorowy z cebulką białą pokrojoną w piórka. Kapustę gotuję w litrze wody do miękkości około 30 minut. Odsączam na sitku.

ETAP 3:

Pieczona wątróbka w kapuście
kapusta dodana do koncentratu i cebuli podsmażona

Do przecieru dodaję kapustę odsączoną z wody, liść laurowy, ziele i dalej przesmażam.

ETAP 4:

Pieczona wątróbka w kapuście
wątróbka dodana do kapusty ułozona w naczyniu do zapiekania

Wątróbkę przesmażam na drugiej patelni, ale dosłownie chwilę żeby się ścięła. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję do kapusty i wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Można przykryć folią aluminiową podczas pieczenia. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.