Sposób przygotowania:
Wątróbka pieczona z pomarańczami
Wątróbkę oczyszczamy ze wszystkich zbędnych żyłek, płuczemy i pozwalamy jej ścieknąć na cedzaku. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy na oliwie. Jabłko obieramy i kroimy na ósemki (pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych). Pomarańcze obieramy ze skóry, miąższ oddzielamy od błonek, pozostały sok wyciskamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać wątróbkę. Na dnie naczynia układamy jabłka i cząstki pomarańczy, na wierzch przesmażoną cebulkę. Na górę układamy wątróbkę i posypujemy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na ok 20 min. Wyjmujemy z piekarnika, solimy, wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy na jeszcze ok 10 min. Podajemy w naczyniu, w którym się robiło.
mysza75
Editha
Bardzo dziękuję. Wyszło bardzo smacznie ;)