Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Wątróbka pieczona z pomarańczami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbka przepyszna, ale powstały sosik po prostu nieziemski.

Wątróbka pieczona z pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka pieczona z pomarańczami

 

  • 0,7 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Wątróbka pieczona z pomarańczami
Wątróbkę oczyszczamy ze wszystkich zbędnych żyłek, płuczemy i pozwalamy jej ścieknąć na cedzaku. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko smażymy na oliwie. Jabłko obieramy i kroimy na ósemki (pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych). Pomarańcze obieramy ze skóry, miąższ oddzielamy od błonek, pozostały sok wyciskamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać wątróbkę. Na dnie naczynia układamy jabłka i cząstki pomarańczy, na wierzch przesmażoną cebulkę. Na górę układamy wątróbkę i posypujemy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na ok 20 min. Wyjmujemy z piekarnika, solimy, wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy na jeszcze ok 10 min. Podajemy w naczyniu, w którym się robiło.
Wątróbka pieczona z pomarańczami
Wątróbkę oczyszczamy ze zbędnych żyłek...
Wątróbka pieczona z pomarańczami
Jabłka i pomarańcze obieramy oddzielamy od błon i gniazd nasiennych
Wątróbka pieczona z pomarańczami
W naczyniu żaroodpornym układamy owoce cebulę i na końcu wątróbkę
Wątróbka pieczona z pomarańczami
Na 10 min przed końcem pieczenia solimy i delikatnie mieszamy, żeby wątróbka nie była sucha