ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W Dniu Niepodległości w Ameryce jest indyk, a u nas, 11 listopada na stołach króluje gąska podawana na różne sposoby. Smakowita, pyszna.

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym

ETAP 1:

Uda gęsie oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i solą. Pozostawić w lodówce na całą noc. Następnie przełożyć do gęsiarki. Przykrytą gęsiarkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. W tym czasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym.

Jabłka pokroić w ósemki i dodać do cebuli. Żurawinę przebrać, umyć. Dodać na patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu. Dodać przetarte pomidory, łyżkę majeranku i sól do smaku. Powstałym sosem zalać udka w gęsiarce i wstawić ponownie do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie mięso na pewno będzie odchodzić od kości.

Udka podawać z powstałym sosem i np. pieczonymi ziemniakami. Jeśli ktoś woli bardziej gładki sos, należy go rozdrobnić przy pomocy blendera.
Smacznego.

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym
Zamarynowane gęsie udka w soli i majeranku
Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym
Cebula pokrojona w piórka szklona na oleju
Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowym
Cebula, jabłka, żurawina duszone na patelni