SUPERPRZEPIS

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie z warzywami, podany z karmelizowaną na miodzie dynią i marchewką.

Składniki:

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie

 

Karmelizowane warzywa

Sposób przygotowania:

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie

Etap:1

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie
Udka dokładnie umyj i starannie osusz sęcznikiem

Gęsie uda dokładnie umyj pod bieżącą wodą a potem osusz.

Etap:2

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie
Uda posyp solą i przyprawami a potem odłóż je do lodówki.

Skórę pod stawem kolanowym natnij i zsuń odsłaniając kość, usuń chrząstkę. Udka oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.

Etap:3

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie
Na suchej patelni podsmaż udka tak aby nabrały koloru.

Na suchej patelni ułóż uda skórą do dołu i podsmażaj a kiedy złapią złoty kolor obróć na drugą stronę. Obsmażoną gęś przełóż do głębszej brytfanny a na wytopionym tłuszczu podsmaż posiekaną włoszczyznę, czosnek i cebulę. Kiedy warzywa się przyrumienią zalej je piwem i zagotuj całość.

Etap:4

Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwie
Podsmażone mięso zalej piwem, rosołem i warzywami.

Do podsmażonej gęsi dodaj rosół, warzywa z piwem, zioła i przyprawy. Wszystko razem duś 90min pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu obracając udkami. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj stale mieszając. Kiedy marchew lekko zmięknie dodaj do niej dynię i miód a po chwili podlej całość kilkoma łyżkami wywaru z pod gęsi. Całość duś pod przykryciem a kiedy płyn zacznie się redukować a warzywa zmiękną dopraw je solą, sokiem z cytryny i świeżo tartą gałką muszkatołową. Gotową gęś podawaj z warzywami i kaszą.