Sposób przygotowania:
Udziec z gęsi duszony w ciemnym piwieEtap:1
Gęsie uda dokładnie umyj pod bieżącą wodą a potem osusz.
Etap:2
Skórę pod stawem kolanowym natnij i zsuń odsłaniając kość, usuń chrząstkę. Udka oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
Etap:3
Na suchej patelni ułóż uda skórą do dołu i podsmażaj a kiedy złapią złoty kolor obróć na drugą stronę. Obsmażoną gęś przełóż do głębszej brytfanny a na wytopionym tłuszczu podsmaż posiekaną włoszczyznę, czosnek i cebulę. Kiedy warzywa się przyrumienią zalej je piwem i zagotuj całość.
Etap:4
Do podsmażonej gęsi dodaj rosół, warzywa z piwem, zioła i przyprawy. Wszystko razem duś 90min pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu obracając udkami. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj stale mieszając. Kiedy marchew lekko zmięknie dodaj do niej dynię i miód a po chwili podlej całość kilkoma łyżkami wywaru z pod gęsi. Całość duś pod przykryciem a kiedy płyn zacznie się redukować a warzywa zmiękną dopraw je solą, sokiem z cytryny i świeżo tartą gałką muszkatołową. Gotową gęś podawaj z warzywami i kaszą.
Magdalena88
niezły kąsek