monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To moje pierwsze jajka po szkocku-ale myślę,że nie ostatnie..mąż z początku był sceptyczny jak postawiłam przed nim talerz ale potem był zachwycony-więc to dobra rekomendacja:))a że ja zawsze coś muszę dodać od siebie, wiec danie jest z piekarnika..

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż będzie złota. Dodać paprykę i wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do miski przełożyć bułkę i zalać taką ilością wody aby ją pokryła i zostawić na około 5 minut. Następnie porządnie odcisnąć z wody i zblendować. Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i posiekany koperek. Dodać zblendowaną bułkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dobrze wymieszać masę mięsną. Nabrać 1/5 przygotowanej masy i lekko ją rozpłaszczyć w dłoni. Położyć obrane jajko i oblepić je mięsem. Dobrze docisnąć, formując według kształtu jajka. Odłożyć do lodówki na około 45-60 minut. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej. Każdą porcję obtoczyć delikatnie w bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony i przełożyć do formy lub na blachę. Piec około 20-25 minut. Smacznego!
Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
do mięsa dodać zrumienioną cebulkę
Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
dodać posiekany koprek przyprawy i bułkę
Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
jajko położyć na płacie mięsa i dobrze zlepić
Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
Ezrumienić na patelni i upiec w piekarniku