Sposób przygotowania:
Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż będzie złota. Dodać paprykę i wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do miski przełożyć bułkę i zalać taką ilością wody aby ją pokryła i zostawić na około 5 minut. Następnie porządnie odcisnąć z wody i zblendować. Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i posiekany koperek. Dodać zblendowaną bułkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dobrze wymieszać masę mięsną. Nabrać 1/5 przygotowanej masy i lekko ją rozpłaszczyć w dłoni. Położyć obrane jajko i oblepić je mięsem. Dobrze docisnąć, formując według kształtu jajka. Odłożyć do lodówki na około 45-60 minut. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej. Każdą porcję obtoczyć delikatnie w bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony i przełożyć do formy lub na blachę. Piec około 20-25 minut. Smacznego!