Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pieczone karasie wg Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka ryba dla całej rodziny.

Pieczone karasie wg Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone karasie wg Ilony

 

  • 1 kg karasi
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki( 1 pęczek)
  • 10 dag masła
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczone karasie wg Ilony
Karasie po oczyszczeniu i wymoczeniu w zimnej wodzie oprószamy solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do ryb. Wnętrze każdej z ryb wypełniamy posiekaną natką pietruszki. Ryby układamy na folii aluminiowej, przykrywamy wiórkami masła. Skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczone karasie wg Ilony
Ryby oprószamy wcześniej solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw.
Pieczone karasie wg Ilony
Wnętrze ryby wypełniamy posiekaną drobno natką pietruszki.
Pieczone karasie wg Ilony
Rybę obkładamy wiórkami masła i zawijamy w folię aluminiową.
Pieczone karasie wg Ilony
Rybę zawijamy szczelnie w flię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym.