jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cynamonowe pieczone pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Po raz pierwszy piekłam pączki. Teraz żałuje, że wcześniej tego nie robiłam. Pączki wyszły pyszne, no i mniej kaloryczne!!! Dodatek cynamonu sprawia, że nie mają sobie równych!!

Cynamonowe pieczone pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe pieczone pączki

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe pieczone pączki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w podgrzanym , letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. W ten sposób przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku od kieliszka lub formy na rurki wycinamy mniejsze koła. Tak przygotowane pączki przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika (180˚C). Pieczemy około 15-20 minut, do zrumieniania. WYKOŃCZENIE: W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem lub zanurzamy je w nim. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cynamonowe pieczone pączki
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta
Cynamonowe pieczone pączki
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy z niego koła. W środku robimy dziórki
Cynamonowe pieczone pączki
Cynamon łączymy z cukrem. Dokładnie mieszamy
Cynamonowe pieczone pączki
Upieczone pączki smarujemy masłem i oprószamy cynamonem