Sposób przygotowania:
Cynamonowe pieczone pączki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w podgrzanym , letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. W ten sposób przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku od kieliszka lub formy na rurki wycinamy mniejsze koła. Tak przygotowane pączki przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika (180˚C). Pieczemy około 15-20 minut, do zrumieniania. WYKOŃCZENIE: W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem lub zanurzamy je w nim. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.