Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczone pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Są pyszne i kruche- w sam raz do kawy lub na rodzinny piknik. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Pieczone pierogi z jagodami

Składniki:

Pieczone pierogi z jagodami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 20 dag jagód
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z jagodami
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Jagody opłucz i wymieszaj z cukrem kryształem. Ciasto rozwałkuj. Nałóż porcję jagód, złóż ciasto i szklanką wykrawaj pierogi, tak aby boki się skleiły. Pierożki ułóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz cukrem waniliowym. Piecz 20 minut w temperaturze 170 stopni.