Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki
Mąkę przesiać,wymieszać z pokruszonymi drożdżami,dodać cukier,sól,olej i wodę i wyrabiać mikserem przez chwilę na najniższych obrotach,a następnie przez 5min.na najwyższych obrotach.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło i podwoiło swoją objętość.Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju,cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do cebuli i chwilę razem smażyć,przyprawić pieprzem.Salami pokroić w kostkę.Ciasto oprószyć mąką i zagnieść rękami,cienki rozwałkować,następnie wykrawać z niego krążki o średnicy 10cm.Na połowie każdego krążka nakładać niewielką ilość cukinii i kilka kawałków salami przykryć drugą połową i dokładnie zlepiać.Pierożki układać na wyłożonej pergaminem blaszce,posmarować je ciepłą wodą i posypać żółtym serem.Odstawić je w ciepłe miejsce aż wyraźnie podrosną i zapiekać ok.15min.w 200:C.
Chupnięta
moli