Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pieczone pierożki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gorąco polecam,warto spróbować!

Pieczone pierożki

Składniki:

Pieczone pierożki

 

  • Ciasto;
  • 30dag.mąki,
  • 5dag.drożdży,
  • 1łyżeczka soli,
  • 1łyżeczka cukru,
  • 1łyżka oleju,
  • 200ml.ciepłej wody

 

  • Nadzienie;
  • 15-20dag.cukinii,
  • 1 cebula,
  • 15dag.salami,
  • 10dag.startego żółtego sera
  • 1łyżka oleju,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki
Mąkę przesiać,wymieszać z pokruszonymi drożdżami,dodać cukier,sól,olej i wodę i wyrabiać mikserem przez chwilę na najniższych obrotach,a następnie przez 5min.na najwyższych obrotach.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło i podwoiło swoją objętość.Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju,cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do cebuli i chwilę razem smażyć,przyprawić pieprzem.Salami pokroić w kostkę.Ciasto oprószyć mąką i zagnieść rękami,cienki rozwałkować,następnie wykrawać z niego krążki o średnicy 10cm.Na połowie każdego krążka nakładać niewielką ilość cukinii i kilka kawałków salami przykryć drugą połową i dokładnie zlepiać.Pierożki układać na wyłożonej pergaminem blaszce,posmarować je ciepłą wodą i posypać żółtym serem.Odstawić je w ciepłe miejsce aż wyraźnie podrosną i zapiekać ok.15min.w 200:C.

Tagi:

sery ciasto ser