nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pieczone pierożki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne pierożki.

Pieczone pierożki drożdżowe

Składniki:

Pieczone pierożki drożdżowe

 

 

  • FARSZ DO PIEROŻKÓW wg mojego przepisu:
  • https://gotujmy.pl/farsz-do-pasztecikow-drozdzowych,przepisy,195758.html

 

  • + 1 jajko do smarowania pierożków.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki drożdżowe
CIASTO: 1. Margarynę rozpuszczamy (nie zagotowujemy) i przestudzamy, 2. Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier, mieszamy i czekamy aż zacznie rosnąć. 3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbite jajko, i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w między czasie wlewamy powoli margarynę. Ciasto bardzo fajnie odchodzi od ręki. 4. Następnie miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 h, ciasto ładnie wyrośnie. FARSZ: do nadzienia przygotowujemy farsz wg mojego przepisu https://gotujmy.pl/farsz-do-pasztecikow-drozdzowych,przepisy,195758.html Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy (dowolna grubość wg upodobań), szklanką wykrawamy kółka i kładziemy na nie po łyżeczce farszu. Sklejamy nasze pierożki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozbijamy do miseczki, roztrzepujemy i smarujemy nim nasze pierożki. Wkładamy na piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w zależności od wielkości pierożków i grubości ciasta ok. 15- 20 minut. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Z tej porcji składników wyszło mi ok. 60 pierożków.