gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pieczone pierożki z pikantnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pierożki krucho-drożdżowe nadziane mięsem mielonym z warzywami. Smakują na ciepło jak i na zimno.

Pieczone pierożki z pikantnym farszem

Składniki:

Pieczone pierożki z pikantnym farszem

Ciasto

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • szklanka sosu słodko-kwaśnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka,
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z pikantnym farszem
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy śmietanę.

Mieszamy ostawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

Marchewkę i pietruszkę, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, dusimy do miękkości.

Następnie dodajemy sos i przyprawy, chwilkę dusimy.

Studzimy.

Ciasto wałkujemy ja na pierogi.

Wykrawamy większą szklanką kółka.

Wykładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi.

Układamy na natłuszczona blaszkę piekarnikową.

Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.

Smacznego ;)