gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne placuszki z ziemniaków i młodej kapusty z dodatkiem bloczku. Pieczone w piekarniku. Polecam przepis.

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

 

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • Pół małej główki młodej kapusty,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • Sól i Pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Odsączamy.  Boczek i obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę piekarnikową smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki.

Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego
Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą
Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków.
Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą
Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki. Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionym sosem.