Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie- doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto go przygotować.

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie

Składniki:

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie

 

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku.
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 50 ml oleju,

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w pietruszkowej marynacie
1. Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.

2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem.