WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka rybna z makaronem, duszonym szpinakiem i sosem śmietanowym, zapiekana z żółtym serem. Robi się ją szybko i jest smaczna.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

 

  • 2-3 filety z morszczuka
  • Garść makaronu falbanki
  • 8 kostek mrożonego szpinaku
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej + do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Masło do wysmarowania formy
  • Kawałek żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

ETAP 1:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ryby doprawić solą i pieprzem i opanierowac w mące. Usmażyć na oleju.

Szpinak wrzucić na patelnię i smażyć aż rozmarznie. Doprawić solą i pieprzem i dusić aż płyn odparuje.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć makaron. Na to ułożyć kawałki ryby. Na tym rozłożyć szpinak.

Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i polać zapiekankę. Ser zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Przygotowana zapiekana przed wstawieniem do piekarnika
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Uduszony szpinak rozłożony na zapiekance.
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Kawałki usmażonej ryby rozłożone na makaronie
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Ugotowany makaron ułożony w naczyniu żaroodpornym