Sposób przygotowania:
Pulpety wołowe w sosie kurkowymPrzygotowanie bulionu:
1. Mięso wołowe z kością wrzucić do garnka, dodać obraną włoszczyznę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą, zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę i gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu.
Przygotowanie kurek:
2. Grzyby dokładnie oczyścić, większe sztuki przekroić na pół.
Przygotowanie pulpetów:
3. Mieloną wołowinę dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do wołowiny, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć je w mące.
Kończenie dania:
4. Masło roztopić w garnku i przesmażyć na nim grzyby przez trzy minutki. Zalać przecedzonym bulionem i wrzucić powoli pulpety. Jeśli pulpety nie są całkiem pokryte płynem uzupełnić wodą. Wsypać kurkumę, wymieszać. Całość gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyłowić, a sos doprawić solą i pieprzem według uznania, następnie stopniowo, ciągle mieszając rózgą wlać po łyżce śmietany. Następnie dodać również ciągle mieszając rózgą skrobię ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Zagotować, pulpeciki wrzucić z powrotem i gotować wszystko razem jeszcze trzy minutki. Smacznego!