Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Pulpety wołowe w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne pulpeciki z łopatki wołowej zatopione w sosie na bazie kurek, śmietany i domowego bulionu. Taki obiad na pewno zadowoli całą rodzinę. Danie świetnie pasuje do kaszy, czy makaronu.

Pulpety wołowe w sosie kurkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym

Przygotowanie bulionu:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym
Bulion do sosu kurkowego w trakcie gotowania

1. Mięso wołowe z kością wrzucić do garnka, dodać obraną włoszczyznę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą, zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę i gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu.

Przygotowanie kurek:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym
Oczyszczone i pokrojone kurki potrzebne do przygotowania dania

2. Grzyby dokładnie oczyścić, większe sztuki przekroić na pół.

Przygotowanie pulpetów:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym
Pulpeciki wołowe przed ugotowaniem w sosie

3. Mieloną wołowinę dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do wołowiny, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć je w mące.

Kończenie dania:

Pulpety wołowe w sosie kurkowym
Pulpety wołowe w sosie kurkowym w trakcie gotowania

4. Masło roztopić w garnku i przesmażyć na nim grzyby przez trzy minutki. Zalać przecedzonym bulionem i wrzucić powoli pulpety. Jeśli pulpety nie są całkiem pokryte płynem uzupełnić wodą. Wsypać kurkumę, wymieszać. Całość gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyłowić, a sos doprawić solą i pieprzem według uznania, następnie stopniowo, ciągle mieszając rózgą wlać po łyżce śmietany. Następnie dodać również ciągle mieszając rózgą skrobię ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Zagotować, pulpeciki wrzucić z powrotem i gotować wszystko razem jeszcze trzy minutki. Smacznego!