limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pieczone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie przypomina smak lata

Pieczone pomidory

Składniki:

Pieczone pomidory

 

  • 1 kg pomidorów, przekrojonych wzdłuż na połówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • pół szklanki listków świeżej bazylii, drobno posiekanych
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pieczone pomidory
Rozgrzewam piekarnik do 120 stopni C. Wykładam formę do pieczenia folią aluminiową. W dużej misce mieszam pomidory z oliwą, czosnkiem, bazylią, rozmarynem, cukrem i solą. Układam pomidory na dnie formy przekrojoną stroną do góry i piekę 3 godziny, aż się rozpadną, a ich skórki pomarszczą. Można je w temperaturze pokojowej lub schłodzone w lodówce. Ja zazwyczaj po przestudzeniu wkładam je do słoika a następnie do lodówki, w ten sposób mogę sięgnąć w każdej chwili po odrobinę letnich przysmaków.