pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięsko w specyficznym,aromatycznym sosie. Jeżeli nie przepadamy za daniami dobrze doprawionymi możemy lekko zmniejszyć ilość przypraw i danie nie straci na swojej wartości. Fajna odmiana od klasycznych kotletów mielonych.

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

Na kuleczki mięsne:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 80 dkg siekanych pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymsiego

Sposób przygotowania:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym
Piekarnik nagrzewamy do 220 C° 

Mięso wkładamy do miski,dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę.

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno lub miksujemy na drobno w melakserze.

Dodajemy do mięsa uduszoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem,troszkę kminu rzymskiego zmiksowanego,paprykę chili, słodką paprykę i jajko.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe) 

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe kuleczki pieczemy 15 min.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy:

Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju około 5 min mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy starty imbir,kurkumę,troszkę kminu rzymskiego,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, sól i pieprz,sok z cytryny i cukier.

Gotować około 10 min mieszając regularnie.



Gotowe klopsiki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5-8 min.

Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki.
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

Tagi:

pulpety danie