Sposób przygotowania:
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym
Piekarnik nagrzewamy do 220 C°
Mięso wkładamy do miski,dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę.
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno lub miksujemy na drobno w melakserze.
Dodajemy do mięsa uduszoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem,troszkę kminu rzymskiego zmiksowanego,paprykę chili, słodką paprykę i jajko.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe)
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe kuleczki pieczemy 15 min.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy:
Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju około 5 min mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy starty imbir,kurkumę,troszkę kminu rzymskiego,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, sól i pieprz,sok z cytryny i cukier.
Gotować około 10 min mieszając regularnie.
Gotowe klopsiki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5-8 min.
Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki.
Mięso wkładamy do miski,dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę.
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno lub miksujemy na drobno w melakserze.
Dodajemy do mięsa uduszoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem,troszkę kminu rzymskiego zmiksowanego,paprykę chili, słodką paprykę i jajko.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe)
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe kuleczki pieczemy 15 min.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy:
Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju około 5 min mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy starty imbir,kurkumę,troszkę kminu rzymskiego,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, sól i pieprz,sok z cytryny i cukier.
Gotować około 10 min mieszając regularnie.
Gotowe klopsiki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5-8 min.
Przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki.