Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli z sosem pieczarkowymprzygotowanie gołąbków
Z kapusty zdjąć zwiędłe liście i długim nożem wyciąć głąb. Włożyć kapustę do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i sparzyć oddzielające się liście.
Po ostudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Ryż ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do ryżu dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawę, sól i pieprz. Całość wymieszać. Liście rozłożyć i położyć farsz.
Ściśle zwinąć gołąbki.
przygotowanie gołąbków cd
W brytfance roztopić margarynę, włożyć gołąbki i smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Posypać gołąbki solą i czosnkiem granulowanym, podlać wodą i dusić około 40 minut pod przykryciem.
przygotowanie sosu
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.
Do pieczarek dolać wody i dusić aż będą miękkie. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.
Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym.
gusia1000