Sposób przygotowania:
Tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym
Mięso przekładamy do miski, robimy w środku wgłębienie w które wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Do mięsa dodajemy jajko, ser parmezan, posiekane oregano i wyrabiamy wszystko starannie ręką. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które obsmażamy na patelni za złoty kolor czyli około 2-4 minut z każdej strony. Podsmażone pulpeciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy. W rondelku na odrobinie oliwy z oliwek przesmażamy przez 1 minutę czosnek. Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy wszystko 5 minut.
Po tym czasie do pomidorów wlewamy wodę, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie cos doprawiamy cukrem, sola i pieprzem – mieszamy i gotujmy jeszcze 10 minut be pokrywki aby cały nadmiar wody odparował a sos zgęstniał.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, wszystko starannie mieszamy, posypujemy listkami oregano i startym parmezanem i serwujemy gorące, smacznego ; )
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które obsmażamy na patelni za złoty kolor czyli około 2-4 minut z każdej strony. Podsmażone pulpeciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy. W rondelku na odrobinie oliwy z oliwek przesmażamy przez 1 minutę czosnek. Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy wszystko 5 minut.
Po tym czasie do pomidorów wlewamy wodę, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie cos doprawiamy cukrem, sola i pieprzem – mieszamy i gotujmy jeszcze 10 minut be pokrywki aby cały nadmiar wody odparował a sos zgęstniał.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, wszystko starannie mieszamy, posypujemy listkami oregano i startym parmezanem i serwujemy gorące, smacznego ; )
SylaUla
Igraszki Losu