Sposób przygotowania:
Roladki z piersi kurczaka z papryką i z szynką
Opłukane i osuszone piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przecięć jeszcze raz na pół przez środek. Do głębokiego talerza wlać odmierzoną ilość oliwy z oliwek oraz dodać do niej obie kostki rosołowe, a także suszoną natkę pietruszki, liść lubczyku i słodką mieloną paprykę w dość sporej dawce. Rozetrzeć oliwę z kostkami rosołowymi i przyprawami. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w marynacie z oliwy, przypraw i kostek rosołowych. Zamarynowanego kurczaka odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. Następnie wyjąć zamarynowanego kurczaka z lodówki i na każdy kawałek mięsa kłaść ukrojony kawałek konserwowej papryki i przykrywać go kawałkami szynki. Kurczaka z ułożoną konserwową papryką i szynką zwijać ściśle w roladki. Zwinięte roladki nadziewać po dwie sztuki na patyczki do szaszłyków. Smażyć nadziane na patyki roladki na patelni już bez dodatku oliwy na niedużym ogniu z każdej strony.