anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczone udka kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczone udka, to niezawodny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mało z nimi pracy, a znakomity efekt zawsze gwarantowany.

Pieczone udka kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone udka kurczaka

 

  • udka kurczaka -6 szt.

 

  • SKŁADNIKI MARYNATY:
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • oliwa – 2 łyżki
  • miód lipowy – 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo melony – 1/4 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • majeranek -1 łyżeczka

 

  • PONADTO:
  • oliwa do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pieczone udka kurczaka
Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w sporej misce, włożyć do niej udka i starannie wymieszać, tak aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć mięso odsączone z marynaty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40-45 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Pieczone udka kurczaka
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć mięso odsączone z marynaty.