Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Pieczone udko kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa ta odchudzona jest o 60 kcal w porównaniu z kurczakiem pieczonym w tradycyjny sposób (20 dag - 365 kcal).

Pieczone udko kurczaka

Składniki:

Pieczone udko kurczaka

 

  • udko kurczaka (około 20 dag)
  • 100 ml jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania:

Pieczone udko kurczaka
Udko kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, usunąć skórkę, a odsłonięte mięso ponacinać w kilku miejscach. Przygotować marynatę, mieszając jogurt z sokiem z cytryny (najlepiej świeżo wyciśniętym), sosem sojowym oraz dużą szczyptą przyprawy do drobiu. Udko polać marynatą, przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Udko kurczaka przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, polać marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez mniej więcej 20 minut, co pewien czas polewając wytworzonym sosem i obracając na drugą stronę. Podawać z sałatką i ryżem na sypko.