Sposób przygotowania:
Pijany królik z Portugalii - lebre com vinho
► Udka Królika wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierem kuchennym i posolić. Następnie włożyć do miski z winem, czosnkiem, liśćmi laurowym, przykryć i wstawić do lodówce na 24 godziny.
►Następnego dnia w patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i dodać pomidory wraz z sokiem. Całość mieszając zredukować mniej więcej o połowę, następnie dodać udka i stopniowo dolewać marynatę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć temperature, przykryć i dusić przez około 60 do 90 minut. Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
►Następnego dnia w patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i dodać pomidory wraz z sokiem. Całość mieszając zredukować mniej więcej o połowę, następnie dodać udka i stopniowo dolewać marynatę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć temperature, przykryć i dusić przez około 60 do 90 minut. Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.