Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Pijany królik z Portugalii - lebre com vinho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krótki przepis, który nie wymaga wstępnego trawienia - czerwone wino doskonale uzupełnia smak duszonego królika - również pojawia się miły lekki zapach.

Pijany królik z Portugalii - lebre com vinho Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pijany królik z Portugalii - lebre com vinho

 

  • 4 duże udka królicze
  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • 1/2 litra wina (mocne / czerwone)
  • 2 cebule (posiekać)
  • 4 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 liście laurowe
  • puszka pomidorów bez skórki (400 g.)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Pijany królik z Portugalii - lebre com vinho
► Udka Królika wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierem kuchennym i posolić. Następnie włożyć do miski z winem, czosnkiem, liśćmi laurowym, przykryć i wstawić do lodówce na 24 godziny.

►Następnego dnia w patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i dodać pomidory wraz z sokiem. Całość mieszając zredukować mniej więcej o połowę, następnie dodać udka i stopniowo dolewać marynatę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć temperature, przykryć i dusić przez około 60 do 90 minut. Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pijany Królik z Portugalii - Lebre com vinho
Pod przykryciem dusić przez około 60 do 90 minut. Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pijany Królik z Portugalii - Lebre com vinho
Następnego dnia na patelni zeszklić cebulę - dodać pomidory wraz z sokiem - dodać udka i dolewając marynatę doprowadzić do wrzenia.
Pijany Królik z Portugalii - Lebre com vinho
Udka królika umyć i posolić - następnie włożyć do miski z winem, czosnkiem, liśćmi laurowym - przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Tagi:

królik dania