Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z kurczaka po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawka z kurczaka w stylu chińskim, z warzywami i grzybami mun, najlepiej smakuje podana z białym ryżem.

Potrawka z kurczaka po chińsku

Składniki:

Potrawka z kurczaka po chińsku

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do dań kuchni chińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść grzybów mum
  • olej kokosowy
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • biały ryż

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka po chińsku

ETAP 1:

Potrawka z kurczaka po chińsku
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Grzyby mun namaczamy w wodzie.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.

ETAP 2:

Potrawka z kurczaka po chińsku
Paprykę, marchewkę i cebulę smażymy na oleju kokosowym

Rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy na nim warzywa do miękkości. Oprószamy je solą i pieprzem.

ETAP 3:

Potrawka z kurczaka po chińsku
Warzywa odsuwamy na bok, dodajemy pierś z kurczaka

Warzywa odsuwamy na bok, dodajemy pierś z kurczaka, smażymy.

ETAP 4:

Potrawka z kurczaka po chińsku
Dodajemy odciśnięte z wody grzyby mun, sos sojowy i bulion

Dodajemy grzyby mun odciśnięte z wody.

Wlewamy bulion i sos sojowy. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku.

W międzyczasie gotujemy ryż, łączymy go z potrawką.


Tagi:

mięso danie