Sposób przygotowania:
Pieczone w wersji domowej
Obieramy ziemniaki i kroimy na dość cienkie plastry (grube długo by się piekły).Obraną cebulę kroimy w talarki,pietruszkę , marchewki , selera scieramy na grubej tarce.Kiełbaski kroimy w krążki,boczek w plastry.Przygotowujemy brytfannę. Dno naczynia smarujemy tłuszczem, wykładamy dwoma liścmi kapusty i dajemy warstwę ziemniaków . lekko posolimy i na to plasterki kiełbasy,cebulę , zmieszane potarte warzywa,posypać przyprawami,następnie plastry boczku znowu jarzyny i na wierzchu mają być ziemniaki , przyprawione(nie za dużo ,aby nie przesolić). Całość posypujemy skrojoną na wiórka margaryną. Przykrywamy to liśćmi kapusty ,pokrywą z brytfanny i do pieca. Pieczemy ok.40 min w dość gorącym piekarniku,sprawdzając czy ziemniaki są już miekkie.Przepraszam Śląsk za zdeformowanie przepisu,. ale na działkę jeszcze za wcześnie.