misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczone w wersji domowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jest to uproszczona wersja "śląskich pieczonych" spod darni

Pieczone w wersji domowej

Składniki:

Pieczone w wersji domowej

 

  • Porcja na dużą brytfannę:
  • 4 liście kapusty
  • 6 - 7 ziemniaków
  • pół średniego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki troszkę większe
  • 2 - 3 cebule
  • sól,pieprz ,papryka mielona,vegeta
  • 4 kiełbaski śląskie lub inne (dobre)
  • chudego (obojętnie czy surowy,czy nie ) parę plastrów ,tak żeby pokryta była jedna warstwa ziemniaków
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Pieczone w wersji domowej
Obieramy ziemniaki i kroimy na dość cienkie plastry (grube długo by się piekły).Obraną cebulę kroimy w talarki,pietruszkę , marchewki , selera scieramy na grubej tarce.Kiełbaski kroimy w krążki,boczek w plastry.Przygotowujemy brytfannę. Dno naczynia smarujemy tłuszczem, wykładamy dwoma liścmi kapusty i dajemy warstwę ziemniaków . lekko posolimy i na to plasterki kiełbasy,cebulę , zmieszane potarte warzywa,posypać przyprawami,następnie plastry boczku znowu jarzyny i na wierzchu mają być ziemniaki , przyprawione(nie za dużo ,aby nie przesolić). Całość posypujemy skrojoną na wiórka margaryną. Przykrywamy to liśćmi kapusty ,pokrywą z brytfanny i do pieca. Pieczemy ok.40 min w dość gorącym piekarniku,sprawdzając czy ziemniaki są już miekkie.Przepraszam Śląsk za zdeformowanie przepisu,. ale na działkę jeszcze za wcześnie.