Pieczone warzywa z sosem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować pieczone warzywa z sosem

Pieczone warzywa z sosem  Asus

Składniki:

Pieczone warzywa z sosem Asus

 

  • 50 dag. ziemniaków
  • 30 dag. marchewki
  • 30 dag. pietruszki
  • 25 dag. selera
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka tymianku z paczki
  • 1 łyżka majeranku z paczki

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywa z sosem Asus
Ziemniaki dokładnie obrać, umyć i pokroić na cząstki, obraną marchew i pietruszkę posiekać na drobno a seler pokroić w dużą kostkę. Obraną cebulę podzielić na cząstki. Potem w misce wymieszać 3 łyżki oliwy, połowę tymianki i majeranku. Dodać ziemniaki, marchewkę pietruszkę, seler, cebulę wymieszać, doprawić do smaku i włożyć do dużej blachy wysmarowanej oliwą i piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gdy warzywa będą miękkie wymieszać z octem balsamicznym z jedną łyżką oliwy i pozostałym tymiankiem i majerankiem. Przygotowanym sosem polać delikatnie upieczone warzywa. Na koniec posypać po całości posiekaną na drobno natką pietruszki.