dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pieczone warzywa z sosem i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka warzywna.

Pieczone warzywa z sosem i majerankiem

Składniki:

Pieczone warzywa z sosem i majerankiem

 

  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag marchewki
  • 30 dag pietruszki
  • 25 dag selera
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywa z sosem i majerankiem
Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchew i pietruszkę obrać i posiekać na plasterki, a obrany seler w dużą kostkę. Cebulę podzielić na cząstki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, dość dużą blaszkę wysmarować oliwą. W sporej misce wymieszać 3 łyżki oliwy, połowę tymianku i połowę majeranku. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na blaszkę. Piec około 50 minut, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać ocet balsamiczny z 1 i 1/2 łyżki oliwy oraz pozostałym tymiankiem i majerankiem. Przygotowanym sosem polać upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posypać otartą skórką cytrynową i natką pietruszki, w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło, chociaż na zimno również są smaczne.