Sposób przygotowania:
Pieczone warzywa z sosem i majerankiem
Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchew i pietruszkę obrać i posiekać na plasterki, a obrany seler w dużą kostkę. Cebulę podzielić na cząstki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, dość dużą blaszkę wysmarować oliwą. W sporej misce wymieszać 3 łyżki oliwy, połowę tymianku i połowę majeranku. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na blaszkę. Piec około 50 minut, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać ocet balsamiczny z 1 i 1/2 łyżki oliwy oraz pozostałym tymiankiem i majerankiem. Przygotowanym sosem polać upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posypać otartą skórką cytrynową i natką pietruszki, w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło, chociaż na zimno również są smaczne.