Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Faszerowana pieczona cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na przygotowanie cukinii na ciepło. Jest podana na "bogato" ze smakowitymi dodatkami. Warto podawać z ketchupem.

Faszerowana pieczona cukinia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana pieczona cukinia

 

  • Pół cukinii
  • 5 -6 łyżek ryżu
  • Pół białej kiełbaski
  • łyżeczka tymianku
  • 200 gram sera żółtego

Sposób przygotowania:

Faszerowana pieczona cukinia
Gotujemy ryż do miękkości (u mnie w parowarze). Cukinię przekrawamy na pół. Wydrążamy środek. Kiełbaskę kroimy w kostkę. Ścieram ser żółty na tarce. Łączę wydrążony środek cukinii z kiełbaską, serkiem oraz tymiankiem. Nakładam ponownie do cukinii. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach. Ostrożnie wyjmuję.
Faszerowana pieczona cukinia
Etap 1 - wydrążam środek cukinii i wkałdam do miseczki
Faszerowana pieczona cukinia
Etap 2 - łączę środek cukinii z dodatkami
Faszerowana pieczona cukinia
Etap 3 - dodaję do farszu również ryżu
Faszerowana pieczona cukinia
Etap 4 - faszeruję cukinię przygotowanym farszem.