Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaczki
Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, wrzucić do naczynia z osoloną wodą i od momentu wrzenia gotować na małym ogniu przez 10 min. Następnie odcedzić na durszlaku. Posypać ziemniaki bułką tartą, tak aby każdy się w niej obtoczył. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym bądź na blasze i na papierze do pieczenia. Dalej podlać oliwą/olejem, dosłownie kilka kropel na każdą ćwiartkę ziemniaka, nie przesadzać z tłuszczem. Posypać ziołami - szczypta na jedną ćwiartkę oraz odrobiną pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 min, w połowie tego czasu wyjąć naczynie/blaszkę i każdą ćwiartkę przewrócić na drugą stronę, aby zapiekła się z obu stron.
evita0007