karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pieczone ziemniaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Udało mi się wreszcie zrobić idealne pieczone ziemniaczki - smaczne i chrupiące.

Pieczone ziemniaczki

Składniki:

Pieczone ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki
Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, wrzucić do naczynia z osoloną wodą i od momentu wrzenia gotować na małym ogniu przez 10 min. Następnie odcedzić na durszlaku. Posypać ziemniaki bułką tartą, tak aby każdy się w niej obtoczył. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym bądź na blasze i na papierze do pieczenia. Dalej podlać oliwą/olejem, dosłownie kilka kropel na każdą ćwiartkę ziemniaka, nie przesadzać z tłuszczem. Posypać ziołami - szczypta na jedną ćwiartkę oraz odrobiną pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 min, w połowie tego czasu wyjąć naczynie/blaszkę i każdą ćwiartkę przewrócić na drugą stronę, aby zapiekła się z obu stron.