Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone ziemniaki polonezy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takich ziemniaków jeszcze nie jedliście, rozpływają się w ustach. Ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku, również można upiec na grillu. Ziemniaki są codziennie w naszej diecie, przeważnie jemy gotowane, czasami mamy ochotę na coś nowego i wyj

Pieczone ziemniaki polonezy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaki polonezy

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki polonezy

I

Pieczone ziemniaki Polonezy
Przygotowanie ziemniaków, obieramy, myjemy, robimy otwór, doprawiamy i pieczemy.

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.

II

Pieczone ziemniaki Polonezy
Przygotowanie farszu i napełnienie otworu w ziemniakach.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.

III

Pieczone ziemniaki Polonezy
Przygotowanie sera żółtego

3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.

4. Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

Pieczone ziemniaki Polonezy

5. Gotowe.

6. Smacznego.