Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki polonezyI
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.
II
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.
III
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.
4. Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
IV
5. Gotowe.
6. Smacznego.