Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszankąETAP 1:
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jabłko. Dusić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Dodać pokrojoną na kawałki kaszankę. Smażyć aż kaszanka się rozpadnie i połączy z cebulą i jabłkiem. Przestudzić.
Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkować na placek o grubości ok 2-3 milimetrów. Z ciasta szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ciasta kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejac pieroga. Odkładać na ręcznik.
Pierogi po ulepieniu wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładać na półmisek.
Podawać z przesmażoną cebulą, lub podsmażone na maśle.