WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pierogi z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z mięciutkim ciastem i nadzieniem ze smazonej kaszanki z cebulą i jabłkiem. Dla mnie najlepsze po obsmażeniu.

Pierogi z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszanką

 

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • Duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 małe pętka kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • Sól, pieprz
  • Szczypta majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką

ETAP 1:

Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jabłko. Dusić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.

Dodać pokrojoną na kawałki kaszankę. Smażyć aż kaszanka się rozpadnie i połączy z cebulą i jabłkiem. Przestudzić.

Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkować na placek o grubości ok 2-3 milimetrów. Z ciasta szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ciasta kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejac pieroga. Odkładać na ręcznik.

Pierogi po ulepieniu wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładać na półmisek.

Podawać z przesmażoną cebulą, lub podsmażone na maśle.

Poerogi z kaszanka
Pierogi z kaszanka po ugotowaniu wyłożone na półmisek
Poerogi z kaszanka
Pierogi z kaszanka w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Poerogi z kaszanka
Pierogi z kaszanka po ulepieni odkładamy na ręcznik
Poerogi z kaszanka
Porcja nadzienia z kaszanki nałożona na krążek ciasta