Sposób przygotowania:
Pizza z salami, pieczarkami i ogórkiemEtap 1
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Etap 4
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na niezbyt gruby placek (Ja zrobiłam dwa mniejsze), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem.
Etap 5
Na cieście ułożyć plastry salami, na tym usmażone pieczarki, pokrojone w plasterki ogórki i pokrojone w talarki szalotki.
Etap 6
Ser mozzarella pokroić w plastry, żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba sery rozłożyć na pizzy.
Etap 7
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.