Sposób przygotowania:
Pizza z ogórkiem i szczypiorkiemEtap 1:
Drożdże utrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodę i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wlać aktywne drożdże, na końcu dodać łyżkę oliwy i sól. Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę i nasmarować ją resztą oleju. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Etap 2:
Ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, rozłożyć pokrojone i sparzone pieczarki i ułożyć plasterki szynki. Pizzę piec w temp. ok. 200°C przez ok. 15 minut. W połowie pieczenia dodać pokrojone na plasterki ogórki. Gotową pizzę posypać świeżym szczypiorkiem. Podawać z keczupem lub ulubionym sosem.