Sposób przygotowania:
Ażurowe wiosenne naleśnikiEtap 1:
Do miski wlać mleko, dodać lekko roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, sól i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać ciasto, aby nie miało grudek. Ciasto wylewać przy pomocy np. szprycy zakończonej końcówką z niewielkim okrągłym otworem lub przelać ciasto do butelki np. po ketchupie czy majonezie. Na rozgrzanej patelni wylewać odpowiedni kształt, np. w formie kratki. Kiedy ciasto się zwiąże i przyrumieni delikatnie przekładać łopatką na drugą stronę.
Etap 2:
Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę, ogórek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. W blenderze zmielić ser, doprawić pieprzem i solą.
Etap 3:
Dodać pokrojone warzywa. Wymieszać.
Etap 4:
Na każdy ażurowy naleśnik nakładać po liściu sałaty, posmarować przygotowanym twarogiem.
Etap 5:
Zwijać naleśniki.
niezły kąsek
Magdalena88
SylaUla
Hrabina w kuchni
Dzięki :) Ja to zrobiłam za pomocą szprycy, ale taka butelka też się nada :)
Hrabina w kuchni
Miło mi :)
Hrabina w kuchni
Można bardziej zagęścić siatkę z ciasta, aby lepiej przekładały się podczas pieczenia :)
Hrabina w kuchni
Weronika91