SUPERPRZEPIS

Ażurowe wiosenne naleśniki

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ażurowe wiosenne naleśniki Więcej zdjęć (2)

Ażurowe naleśniki prezentują się bardzo ciekawie, a do ich przygotowania wykorzystałam świeże wiosenne warzywa.

Składniki:

Ażurowe wiosenne naleśniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 5 rzodkiewek
  • 1 mała cebulka
  • szczypiorek
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • sól himalajska
  • sałata zielona

Sposób przygotowania:

Ażurowe wiosenne naleśniki

Etap 1:

Ażurowe wiosenne naleśniki
Przygotować ciasto i wylać na rozgrzaną patelnię.

Do miski wlać mleko, dodać lekko roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, sól i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać ciasto, aby nie miało grudek. Ciasto wylewać przy pomocy np. szprycy zakończonej końcówką z niewielkim okrągłym otworem lub przelać ciasto do butelki np. po ketchupie czy majonezie. Na rozgrzanej patelni wylewać odpowiedni kształt, np. w formie kratki. Kiedy ciasto się zwiąże i przyrumieni delikatnie przekładać łopatką na drugą stronę.

Etap 2:

Ażurowe wiosenne naleśniki
W blenderze zmielić biały ser, doprawić do smaku.

Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę, ogórek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. W blenderze zmielić ser, doprawić pieprzem i solą.

Etap 3:

Ażurowe wiosenne naleśniki
Do sera dodać pokrojone w kostkę warzywa.

Dodać pokrojone warzywa. Wymieszać.

Etap 4:

Ażurowe wiosenne naleśniki
Na naleśnik nakładać sałatę i smarować twarogiem.

Na każdy ażurowy naleśnik nakładać po liściu sałaty, posmarować przygotowanym twarogiem.

Etap 5:

Ażurowe wiosenne naleśniki
Zwijać naleśniki.

Zwijać naleśniki.