Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka z amarantusemETAP 1:
Zaczynamy od przygotowania ziaren amarantusa.
Gotujemy amaranatusa w wodzie przez ok 15 minut, następnie odcedzamy (na drobnym sicie) i zostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2:
Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ogórka po obraniu kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski.
ETAP 3:
Paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Dorzucamy do miski
ETAP 4:
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Z octu, miodu, oliwy, soli i pierzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę robimy sos. Sosem tym polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy ostudzone ziarna amarantusa i ponownie całość dokładnie mieszamy.