Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka z amarantusemETAP 1:
![Wiosenna sałatka z amarantusem Wiosenna sałatka z amarantusem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/wiosenna-salatka-z-amarantusem-410360.jpg)
Zaczynamy od przygotowania ziaren amarantusa.
Gotujemy amaranatusa w wodzie przez ok 15 minut, następnie odcedzamy (na drobnym sicie) i zostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2:
![Wiosenna sałatka z amarantusem Wiosenna sałatka z amarantusem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/wiosenna-salatka-z-amarantusem-410361.jpg)
Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ogórka po obraniu kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski.
ETAP 3:
![Wiosenna sałatka z amarantusem Wiosenna sałatka z amarantusem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/wiosenna-salatka-z-amarantusem-410362.jpg)
Paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Dorzucamy do miski
ETAP 4:
![Wiosenna sałatka z amarantusem Wiosenna sałatka z amarantusem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/wiosenna-salatka-z-amarantusem-410363.jpg)
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Z octu, miodu, oliwy, soli i pierzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę robimy sos. Sosem tym polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy ostudzone ziarna amarantusa i ponownie całość dokładnie mieszamy.