Sposób przygotowania:
Nocne gołąbki z piekarnika
Ugotować ryż na sypko (al dente) i pozostawić do przestygnięcia.
Zmielić mięso i połączyć z posiekaną zielenią, pieprzem, granulowanym czosnkiem i niewielką ilością jarzynki - dodać do ryżu. Usmażyć na rumiano posiekaną cebulę i połączyć z farszem.
Kapustę sparzyć i obrać liście - odłożyć na sito, aby woda dokładnie odciekła.
Duży garnek wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty.
Pozostałe liście nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zwijać.
Gotowe gołąbki ciasno układać w garnku, warstwami, aż do wypełnienia.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zalać gołąbki.
Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić termostat na 200℃, a po upływie godziny zmniejszyć temperaturę do 160℃ i piec kolejną godzinę lub troszkę dłużej (zależnie od twardości kapusty).
Pozostawić w zamkniętym piekarniku do rana.
Rano będą miękkie i ciepło.
Zmielić mięso i połączyć z posiekaną zielenią, pieprzem, granulowanym czosnkiem i niewielką ilością jarzynki - dodać do ryżu. Usmażyć na rumiano posiekaną cebulę i połączyć z farszem.
Kapustę sparzyć i obrać liście - odłożyć na sito, aby woda dokładnie odciekła.
Duży garnek wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty.
Pozostałe liście nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zwijać.
Gotowe gołąbki ciasno układać w garnku, warstwami, aż do wypełnienia.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zalać gołąbki.
Garnek nakryć dopasowaną pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić termostat na 200℃, a po upływie godziny zmniejszyć temperaturę do 160℃ i piec kolejną godzinę lub troszkę dłużej (zależnie od twardości kapusty).
Pozostawić w zamkniętym piekarniku do rana.
Rano będą miękkie i ciepło.