Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pieczony boczek w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki boczek można podać na obiad wykorzystując sos, który wytopił się mięsa lub na zimno, jako wędlina do kanapek.

Pieczony boczek w pikantnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony boczek w pikantnej marynacie

 

  • boczek surowy rolowany 1 kg
  • majeranek suszony 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne mielone 3/4 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • oliwa 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek w pikantnej marynacie
Mięso myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy na naczynia do zapiekania.

Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z octem balsamicznym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.

Polewamy mięso marynatą i mieszamy tak, by było nią równomiernie pokryte. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki.

Pieczemy mięso pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by mięso się ładnie zarumieniło.
Pieczony boczek w pikantnej marynacie
Mięso myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy na naczynia do zapiekania.
Pieczony boczek w pikantnej marynacie
Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z octem balsamicznym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.
Pieczony boczek w pikantnej marynacie
Polewamy mięso marynatą i mieszamy tak, by było nią równomiernie pokryte.
Pieczony boczek w pikantnej marynacie
Pieczemy mięso pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni.