anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczony filet z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczony filet z indyka, to chuda, soczysta i zdrowa pieczeń, którą można podać na obiad i na kanapki. Marynata z ciemnego sosu sojowego, miodu i octu winnego nadaje mięsu wspaniały smak.

Pieczony filet z indyka

Składniki:

Pieczony filet z indyka

 

  • filet z indyka – 1,2 kg

 

  • MARYNATA:
  • ciemny sos sojowy – 2 łyżki
  • miód lipowy – 1 łyżka
  • ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki
  • pieprz czarny grubo mielony – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z indyka

ETAP 1:

Pieczony filet z indyka
Mięso z indyka na pieczeń marynować całą noc.

Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Miskę szczelnie nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.

Mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

ETAP 2:

Pieczony filet z indyka
Pieczony filet z indyka smakuje na gorąco i na zimno.

Po tym czasie do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wrzącej wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić mięso. Piec około 80 minut, w czasie pieczenia mięso polewać pozostałą marynatą.

Pieczeń wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie mięso kroić na plastry.

Jeśli pieczeń przeznaczamy na kanapki, to wyłożyć na deskę i zostawić do całkowitego wystudzenia.