aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pieczony filet indyczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny pieczony filet z indyka. Nadaje się na zimno do kanapek, jak i na ciepło jako dodatek mięsny do obiadu.

Pieczony filet indyczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony filet indyczy

 

  • 1,5 kg piersi z indyka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • kilka plasterków suszonego czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony filet indyczy
Dokładnie umyć filet z indyka pod zimną wodą, Osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć wszystkie błonki. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę: płynny miód +ocet winny + sos sojowy +tymianek + słodka papryka. Zalać mięsko marynatą, dokładnie natrzeć. Dodać plasterki suszonego czosnku. Odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok.80 minut. Przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następne 65 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu odstawić by mięsko odpoczęło na ok. godzinę. Można trzymać je w otwartym piekarniku, wtedy po godzinie będzie jeszcze ciepłe.
Pieczony filet indyczy
natrzeć filet przyprawami i odstawić na 12 godzin
Pieczony filet indyczy
przełożyć do rękawa do pieczenia i upiec
Pieczony filet indyczy
po upieczeniu odstawić do ostudzenia się mięsa
Pieczony filet indyczy
po ostudzeniu można kroić na plasterki .

Tagi:

sosy indyk