k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pieczony kalafior w ostrej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli jesteś znudzona zwykłym gotowanym kalafiorem z bułką na masełku, to proponuję ten właśnie przepis ;)

Pieczony kalafior w ostrej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony kalafior w ostrej panierce

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kalafior w ostrej panierce
Dokładnie umyć i osuszyć kalafiora, odciąć tez wszystkie liście i trzon na takiej długości, aby warzywo się nie przechylało. Wszystkie przyprawy łączymy z jogurtem i smarujemy całością kalafiora. Przekładamy kalafiora na natłuszczoną blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 90 minut. Wszystko zależy od wielkości kalafiora.
Pieczony kalafior w ostrej panierce
Przed posmarowaniem kalafiora pozbawiamy wszystkich liści i nadmiaru łodygi, myjemy i dokładnie osuszamy.
Pieczony kalafior w ostrej panierce
Przyprawy dokładnie łączymy z jogurtem rozcierając wszystkie grudki, które się ewentualnie pojawią. Nadmiar sosu możemy odłożyć do lodówki i użyć do pieczonej ryby czy innego mięsa.
Pieczony kalafior w ostrej panierce
Kalafiora sprawdzamy wbijając w niego kijek, jeżeli wchodzi bez problemu i tak samo wychodzi, to kalafior jest upieczony.

Tagi:

kalafior