Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawałki karpia pieczone w aromatycznej cebuli duszonej z piwem i słodkimi rodzynkami. Dodatkowego korzennego smaku nadają goździki.

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

Składniki:

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

 

  • 2 płaty lub filety z karpia
  • 3 cebule
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • parę goździków całych
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami

ETAP 1:

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami
Do zeszklonej cebuli dodać odsączone rodzynki.

Karpia razem ze skórą pokroić na około 3 cm paski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.

Cebule skroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki.

Chwilę poddusić.

ETAP 2:

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami
Karpia wyjąć z wody, osuszyć i oprószyć solą, sokiem z cytryny.

Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo.

Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.

ETAP 3:

Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami
Do naczynia przełożyć cebulę i kawałki karpia.

W ciepłą cebulę wcisnąć kawałki karpia, skórą do góry i bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min.

Podawać na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :)


Tagi:

danie karp ryba