Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Pieczony kurczak w jeżynowym brandy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe, wykwintne danie. Zaskocz znajomych swoją pomysłowością!

Pieczony kurczak w jeżynowym brandy

Składniki:

Pieczony kurczak w jeżynowym brandy

 

  • 340 g jeżyn,
  • 300 g cukru,
  • 125 ml jeżynowej brandy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 piersi z kurczaka, bez kości.

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w jeżynowym brandy
Jeżyny zmiksować. Przecisnąć przez sito dla usunięcia pestek.
W rondelku wymieszać jeżynowe puree, cukier i brandy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż sos zrobi się gęsty.
Kurczaka posmarować olejem. Piec przez 8 minut z każdej strony, smarując często sosem. Posmarować jeszcze bezpośrednio przed podaniem.