Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak w lubczykuETAP 1

Mięso przepłukujemy i osuszamy.
ETAP 2

Lubczyk (połowę) siekamy. Olej łączymy z przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy do niego pokrojony lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
ETAP 3

Tak przygotowaną mieszaniną nacieramy kurczaka. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku.
ETAP 4

Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części
ETAP 5

W jego środek wkładamy pozostały lubczyk, gałązki oregano oraz pokrojoną jedną cebulę. Nóżki kurczaka związujemy.
Tak przygotowane mięso można pozostawić w chłodzie na kilka godzin lub całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wokół układamy pokrojoną druga cebulę. Całość delikatnie podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy około 1,5 godzimy w 190°C. Co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem.