Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczaczek pieczony w całości ze świeżymi liśćmi szałwii, masełkiem i plastrami cebuli. Pysznie przyrumienione mięsko.

Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą

 

  • 1 ok. 2 kg kurczak
  • 2 cebule
  • 10 dużych świeżych liści szałwii
  • 50 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pod skórę kurczaka (na piersiach, grzbiecie i nogach) włożyć umyte liście szałwii i kawałki masła. Kurczaka oprószyć solą i posypać przyprawą do mięs. Przyprawy wetrzeć w mięso. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Cebule obrać, pokroić w grube plastry, obłożyć nimi wierzch kurczaka. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry, przełożyć cebulę. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę.
Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą
Liście szałwii i kawałki masła umieszczone pod skórą kurczaka.
Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą
Natarty przyprawami kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.
Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą
Pokrojona w plastry cebula ułożona na wierzchu kurczaka.
Pieczony kurczak z szałwią, masłem i cebulą
Kurczak po godzinie pieczenia odwrócony grzbietem do góry.