Sposób przygotowania:
Zwyczajny pieczony kurczak
Kurczaka sprawić w przeddzień, posmarować olejem Wielkopolskim, do tuszki włożyć ząbek czosnku, rozmaryn i pietruszkę, posolić , okryć folią i wstawić do lodówki.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić kurczaka, najlepiej włączając termoobieg, aby szybko się zrumienił. Rumianego kurczaka nakryć arkusikiem folii i piec często polewając wytwarzającym się sosem, około 90 - 100 minut, już nie używając termoobiegu i zmniejszając temperaturę do około 170 st . C.
Kiedy kurczak jest zupełnie miękki a jeszcze niezbyt rumiany, znów włączyć termoobieg i zrumienić go aby był chrupiący.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić kurczaka, najlepiej włączając termoobieg, aby szybko się zrumienił. Rumianego kurczaka nakryć arkusikiem folii i piec często polewając wytwarzającym się sosem, około 90 - 100 minut, już nie używając termoobiegu i zmniejszając temperaturę do około 170 st . C.
Kiedy kurczak jest zupełnie miękki a jeszcze niezbyt rumiany, znów włączyć termoobieg i zrumienić go aby był chrupiący.
Weronka
superbaba4
jaNina
Wiech