kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Zwyczajny pieczony kurczak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo aromatyczny i smaczny kurczak pieczony w sposób klasyczny.

Zwyczajny pieczony kurczak

Składniki:

Zwyczajny pieczony kurczak

 

  • kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego
  • sól
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka zielonej pietruszki
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Zwyczajny pieczony kurczak
Kurczaka sprawić w przeddzień, posmarować olejem Wielkopolskim, do tuszki włożyć ząbek czosnku, rozmaryn i pietruszkę, posolić , okryć folią i wstawić do lodówki.



Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 st C i wstawić kurczaka, najlepiej włączając termoobieg, aby szybko się zrumienił. Rumianego kurczaka nakryć arkusikiem folii i piec często polewając wytwarzającym się sosem, około 90 - 100 minut, już nie używając termoobiegu i zmniejszając temperaturę do około 170 st . C.



Kiedy kurczak jest zupełnie miękki a jeszcze niezbyt rumiany, znów włączyć termoobieg i zrumienić go aby był chrupiący.